Szalmonellával fertőzöttek lehetnek a pasztőrözetlen tej, bizonyos húsok, de még a mosatlan nyers zöldségek. A védekezés egyik lehetséges módja a folyóvízben történő alapos öblítés. A szalmonella többek közt a paradicsom felszínén is megkapaszkodik. Az USÁ-ban 2000. és 2010. között mintegy 2 ezer ember fertőződött meg paradicsomtól. A paradicsom fejlődése számára kedvező körülmények kedveznek a szalmonella fejlődésének is. Kutatók arról számoltak be, hogy a Paenibacillus alvei baktérium csökkenti a szalmonellával fertőzött paradicsomokon a szalmonella koncentrációt, amit úgy értek el, hogy ezzel a szalmonellával versengő, a szalmonellát kémiai úton károsító baktériumfajjal fertőzték a paradicsom felszínét. A kísérletek során a sok baktérium fajból végül két egészségre nem káros, a természetes környezetben gyakran előforduló baktériumra esett a választás. Ezek közül pedig a Paenibacillus alvei gátolta erőteljesen a szalmonella szaporodását.
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás